|
Tilbage til emneoversigten
Gå til bunden af siden
lilleadam
Debat: 40 indlæg
Fortolkeren: 3 indlæg
Medlem siden: 03-05-2005
|
Dette er tænkt som en debat om fil-deling. For eller imod? Her er et par tanker jeg har gjort mig:
Et argument imod, har været at det går ud over musikerne, eftersom de ikke får nogen penge i kassen hvis ingen mennesker køber deres plader. Selv er jeg af den overbevisning at fil-deling kun er en ulempe for de "dårlige" musikere. Jeg tror at muligheden for at downloade, gør at folk kommer til at høre mere forskelligt musik, men at de stadig køber lige så meget som før. Man vælger bare at bruge pengene på de gode ting istedet for det middelmådige. Det kan godt være at Brittney sælger færre plader, men Maiden og andre gode bands sælger flere, fordi deres udgivelser er så meget mere end musikken, blandt andet det gode artwork. Personligt har jeg intet problem med at folk køber to maiden plader og downloader én med Brittney istedet for at købe en af hver.
Personligt samler jeg nu udelukkende vinyl (men har alle albums til og med Fear of the Dark på cd fra jeg var yngre.) Jeg skal gerne indrømme at jeg downloadede BNW of DOD for at ha' dem på computeren, så jeg kunne "skåne" mine pic. discs. Det synes jeg er ok, eftersom jeg har købt pladerne og dermed ydet mit bidrag. Og for alle samlerne, der helst vil have items i mint condition, er det jo en fin ting, eller hvad?
Når det kommer til bootlegs af live-optagelser, gør det sig jo også gældende at de kan være umulige at få fat på, (eller i det mindste MEGET dyre.) I den forbindelse synes jeg at fil-deling er cool, eftersom man får muligheden for at høre optagelser man ellers ikke ville komme i nærhed af. Ikke desto mindre er jeg stadig på udkig efter dem, for de skulle jo gerne ende med at stå på hylden på et eller andet tidspunkt...
Desuden er der jo lavet så mange bootlegs, at det nok kommer til at tage en del år (et helt liv?) at få dem alle sammen. I mellemtiden ville det jo ikke være så dumt at kunne lytte til optagelserne. Og for mit vedkommende ville det i hvert fald aldrig betyde at jeg ikke var interesseret i at købe den ægte vare. Og selv om jeg kun har samlet aktivt i et par år, er jeg da efter hånden ved at nå op på de hundrede vinyler. (jeg går ud fra at det bliver betragtet som en lille samling blandt mange folk i dette forum.)
Her var så et lille oplæg til debat. Jeg håber i har lyst til at kommentere...
|
20-05-2005 01:36
|
|
|
|
Ole Foget
Administrator
Debat: 6059 indlæg
Fortolkeren: 2 indlæg
Medlem siden: 13-02-2002
|
Godt indlæg.
Jeg har stort set aldrig selv benyttet mig af MP3 download, og aldrig fil-deling... Jeg tror jeg har 10 mp3'er på min pc, alle demonumre med bands der endnu ikke har udgivet noget.
Det er bare slet ikke mig, jeg skal ha' et cover, og det skal være org. Jeg ejer heller ingen cdr kopier af off. udgivelser.
Men hvad andre gør er deres egen sag. Jeg har intet imod folk der downloader en helvedes masse, eller har 3 meter cdr kopierede albums stående. Jeg forstår dem ikke, men sådan er vi jo forskellige.
Jeg tror nemlig heller ikke det gør den helt store forskel for fx metal-bands og andre niche-genrer. Langt hovedparten af lyttere af den slags musik, køber generelt mange skiver, og som du også selv nævner, er fildeling/mp3 osv med til at sprede kendskabet. Jeg laver ofte selv cdr's med blandet musik og giver til venner og bekendte der gerne vil præsenteres for noget nyt musik. Men jeg ville aldrig selv ta' imod en...
Men jeg tror på det er et kæmpe problem for pop-industrien. Netop fordi der ikke er nogen der gider købe en fuldlængde med fx Britney for at få de to hits der nu er på, og som i øvrigt er "yesterdays news" nærmest inden man kommer hjem fra forretningen.
Hvorvidt det har/får særlig store konsekvenser for "vores genre" er ikke til at sige, men selvfølgelig er det ikke godt, at det går dårligt med salget af plader generelt for fx EMI... (ikke fordi jeg tror EMI har særlig store økonomiske vanskeligheder ).
Men under alle omstændigheder kan der ikke gøres noget ved det, så selskaberne må lære at leve med det. Og egentlig er der jo ikke noget nyt, i gamle dage "tape-tradede" folk som gale, det nye er at det er blevet mere udbredt og mere synligt...
Hvad angår live bootlegs, så er det jo fuldt ud (om ikke mere) lige så "moralsk" korrekt at downloade det, som at købe fabriks-fremstillede pirat-udgivelser...
Jeg har selv enkelte cdr's med koncerter jeg har været til, men også her foretrækker jeg klart "udgivne" bootlegs. Selvom det jo faktisk er helt forkert der sider andre mennesker og (ulovligt) tjener penge på lortet...
Mht din vinyl-samling, hvis du har 100 live bootlegs på vinyl, så er det sgu godt nok imponerende! Men jeg går ud fra det er ialt, og så er det sgu stadig en ret pæn samling
En opfordring herfra til at du smider billeder op af dem herinder under , ja, billeder
I øvrigt, at få en komplet samling af bootleg vinyler er måske ikke umuligt, men i hvert fald meget meget meget svært, og dyrt. Hehe. Der er virkelig nogle af de gamle der er umulige at få fat på, og der findes et hav af varianter. Men "happy hunting"
|
20-05-2005 02:39
|
|
|
|
Great Dane
Debat: 1087 indlæg
Fortolkeren: 0 indlæg
Medlem siden: 05-03-2004
|
Det er et svært emne at diskutere. Principielt er jeg stor modstander af pirat-kopiering, men vi bliver bombarderet kopier hvad enten det er tøj, ure, musik og sågar fødevarer, at det kan være svært at undgå. Med hensyn til musik har jeg det på samme måde som Journeyman. Jeg er samler og vil have originale medier, med covers og det hele. Noget man kan tage ned fra hylden og kigge på. Jeg arbejder i en førende virksomhed inden for in-store-marketing og vi oplever tit at vores produkter og ideer bliver kopieret af mindre virksomheder, som får "skidtet" produceret i østen, og dermed kan sælge til en meget billigere pris end vi har mulighed for. Den type virksomheder vil aldrig kunne overtage markedet fra os, så længe der stadigvæk er folk for hvem kvalitet vægter højere end kvantitet, men det er da stadigvæk røv-irriterende at de skal "stjæle" en del af markedet på vores produkter. Jeg synes din holdning til fildeling er lidt selvmodsigende. Det er ok at kopirere musik, så længe vi stadig støtter de "gode" bands, såsom Maiden ved at købe deres cd'er. God og dårlig musik kan kun karakteriseres udfra et personligt synpunkt, da vi allesammen har forskellig musiksmag. Britney er ganske vist ikke min kop te, men hun er da en fantastisk entertainer, med nogle af verdens dygtigste musikere og producere i ryggen, og hun skal da nok have nogle salgstal på niveau med Maiden. Som sagt synes jeg helt man bør undgå at købe kopier, men er egentlig dobbelmoralsk da jeg selv har flere kopier af mærkevarer derhjemme. Men som jeg også skriver, de er fandme svære at komme udenom.
|
20-05-2005 10:23
|
|
|
|
lilleadam
Debat: 40 indlæg
Fortolkeren: 3 indlæg
Medlem siden: 03-05-2005
|
Quote: Great Dane Det er et svært emne at diskutere. Principielt er jeg stor modstander af pirat-kopiering, men vi bliver bombarderet kopier hvad enten det er tøj, ure, musik og sågar fødevarer, at det kan være svært at undgå. Med hensyn til musik har jeg det på samme måde som Journeyman. Jeg er samler og vil have originale medier, med covers og det hele. Noget man kan tage ned fra hylden og kigge på. Jeg arbejder i en førende virksomhed inden for in-store-marketing og vi oplever tit at vores produkter og ideer bliver kopieret af mindre virksomheder, som får "skidtet" produceret i østen, og dermed kan sælge til en meget billigere pris end vi har mulighed for. Den type virksomheder vil aldrig kunne overtage markedet fra os, så længe der stadigvæk er folk for hvem kvalitet vægter højere end kvantitet, men det er da stadigvæk røv-irriterende at de skal "stjæle" en del af markedet på vores produkter. Jeg synes din holdning til fildeling er lidt selvmodsigende. Det er ok at kopirere musik, så længe vi stadig støtter de "gode" bands, såsom Maiden ved at købe deres cd'er. God og dårlig musik kan kun karakteriseres udfra et personligt synpunkt, da vi allesammen har forskellig musiksmag. Britney er ganske vist ikke min kop te, men hun er da en fantastisk entertainer, med nogle af verdens dygtigste musikere og producere i ryggen, og hun skal da nok have nogle salgstal på niveau med Maiden. Som sagt synes jeg helt man bør undgå at købe kopier, men er egentlig dobbelmoralsk da jeg selv har flere kopier af mærkevarer derhjemme. Men som jeg også skriver, de er fandme svære at komme udenom.
Du har en interessant pointe med hensyn til hvad der er god musik. Selvfølgelig mener jeg ikke at der er en objektiv, sand standard for hvad der er godt og hvad der er dårligt. Der er selvfølgelig et stort element af personlig smag. Spørgsmålet er om mit synspunkt dermed fører til at jeg forsvarer at downloade de bands jeg ikke kan lide, mens jeg finder det forkert at downloade, dem jeg godt kan lide. Det mener jeg ikke at det gør af to grunde:
For det første er der, udover elementet af personlig smag, også visse objektive kriterier at bedømme en plade ud fra. Eksempelvis om artworket er godt, om der er en god booklet, eller ej, kvaliteten af vinylet osv. Dermed mener jeg at fildeling har fået bands og pladeselskaber til at højne kvaliteten af det der bliver udgivet, til gavn for os alle.
For det andet, og mere vigtigt: Min påstand var endvidere at folk køber lige så meget, eller mere, end de gjorde før. (dette har jeg hørt bl. a. i radioen, men har ingen statistik til at bakke det op, så jeg kunne tage fejl) Dermed bliver der ikke postet færre penge i industrien, de ender bare et andet sted.
Dette minder i høj grad om hvordan det fungerede i gamle dage. Istedet for at gå ind i pladeforretningen og vælge en tilfældig plade på metal hylden, fik man et blandet bånd fra en af vennerne. Når man så havde hørt det, brugte man sine penge på en plade med det band man bedst kunne lide.
At mene at denne omfordeling inden for pladebranchen, skulle være problematisk, er det samme som at mene at det uretfærdigt over de musikere man ikke kan lide, hvis man kun køber plader med de bands man godt kan lide. Det virker erfter min mening absurd.
|
20-05-2005 12:31
|
|
|
|
lilleadam
Debat: 40 indlæg
Fortolkeren: 3 indlæg
Medlem siden: 03-05-2005
|
Quote: Ole Foget Godt indlæg.
Jeg har stort set aldrig selv benyttet mig af MP3 download, og aldrig fil-deling... Jeg tror jeg har 10 mp3'er på min pc, alle demonumre med bands der endnu ikke har udgivet noget.
Det er bare slet ikke mig, jeg skal ha' et cover, og det skal være org. Jeg ejer heller ingen cdr kopier af off. udgivelser.
Men hvad andre gør er deres egen sag. Jeg har intet imod folk der downloader en helvedes masse, eller har 3 meter cdr kopierede albums stående. Jeg forstår dem ikke, men sådan er vi jo forskellige.
Jeg tror nemlig heller ikke det gør den helt store forskel for fx metal-bands og andre niche-genrer. Langt hovedparten af lyttere af den slags musik, køber generelt mange skiver, og som du også selv nævner, er fildeling/mp3 osv med til at sprede kendskabet. Jeg laver ofte selv cdr's med blandet musik og giver til venner og bekendte der gerne vil præsenteres for noget nyt musik. Men jeg ville aldrig selv ta' imod en...
Men jeg tror på det er et kæmpe problem for pop-industrien. Netop fordi der ikke er nogen der gider købe en fuldlængde med fx Britney for at få de to hits der nu er på, og som i øvrigt er "yesterdays news" nærmest inden man kommer hjem fra forretningen.
Hvorvidt det har/får særlig store konsekvenser for "vores genre" er ikke til at sige, men selvfølgelig er det ikke godt, at det går dårligt med salget af plader generelt for fx EMI... (ikke fordi jeg tror EMI har særlig store økonomiske vanskeligheder ;) ).
Men under alle omstændigheder kan der ikke gøres noget ved det, så selskaberne må lære at leve med det. Og egentlig er der jo ikke noget nyt, i gamle dage "tape-tradede" folk som gale, det nye er at det er blevet mere udbredt og mere synligt...
Hvad angår live bootlegs, så er det jo fuldt ud (om ikke mere) lige så "moralsk" korrekt at downloade det, som at købe fabriks-fremstillede pirat-udgivelser...
Jeg har selv enkelte cdr's med koncerter jeg har været til, men også her foretrækker jeg klart "udgivne" bootlegs. Selvom det jo faktisk er helt forkert der sider andre mennesker og (ulovligt) tjener penge på lortet...
Mht din vinyl-samling, hvis du har 100 live bootlegs på vinyl, så er det sgu godt nok imponerende! Men jeg går ud fra det er ialt, og så er det sgu stadig en ret pæn samling :metal:
En opfordring herfra til at du smider billeder op af dem herinder under , ja, billeder ;)
I øvrigt, at få en komplet samling af bootleg vinyler er måske ikke umuligt, men i hvert fald meget meget meget svært, og dyrt. Hehe. Der er virkelig nogle af de gamle der er umulige at få fat på, og der findes et hav af varianter. Men "happy hunting" ;) :metal:
Nej, de hundrede vinyler er ialt, incl. standard-albums, 7" og det hele. Desværre...
Jeg har ikke noget digital kamera, ellers ville jeg lægge billeder ud.
|
20-05-2005 12:39
|
|
|
|
Great Dane
Debat: 1087 indlæg
Fortolkeren: 0 indlæg
Medlem siden: 05-03-2004
|
Du har ret i at kunstnerne/pladeselskaberne er nødt til at gøre deres produkt så atraktivt for køberen som muligt, netop på grund af den skarpe konkurrence fra pirat-kopieringen. Men med hensyn til din kommentar omkring hvordan vi køber mere musik end før i tiden er du helt galt på den. IFPI (pladeselskabernes brancheforening) kunne igen i år, for gud ved hvad gang, præsentere en nedadgående salgskurve. Faktisk betegnes situationen som værende kritisk, og det er sikkert heller ikke for sjov at man i sin tid startede Anti Pirat Gruppen (APG), som er en sammenslutning af flere institutioner indenfor musik branchen , heriblandt IFPI Danmark, KODA, NCB og DMF. APG vurderer at pirat kopirering betyder et tab på op til 1 mia. kr. på årlig basis alene i Danmark. Det er altså et ganske betragteligt beløb.
Der er stadig en masse mennesker som er fuldstændig ligeglade med artwork og kun tænker økonomi. Der findes så mange steder på nettet hvor man lovligt kan høre lydklip fra de fleste cd'er man kan købe. Og fordi du ikke kan lide et band retfærdiggører det ikke at du bruger deres musik som du vil, hverken etisk eller juridisk.
|
20-05-2005 13:48
|
|
|
|
Sinuhe
Debat: 38 indlæg
Fortolkeren: 1 indlæg
Medlem siden: 28-04-2004
|
Jeg er imod piratkopiering, udfra den opfattelse at det er tyveri. For mig at se er der ingen forskel på at tage en Mars på tankstatinen og så downloade noget som andre har copyright på. Så enkelt er det.
Jeg er godt klar over at der er nuancer. F.eks. er jeg selv fristet til at downloade Bruces nye album, fordi jeg ved at jeg vil købe det uanset hvad. Forresten synes han vist at det er i orden, bare man køber det hvis man kan lide det.
Nær, det der pisser mig af, er at jeg ikke kan få lov til at kopiere ting jeg har købt over til andre medier. Jeg synes virkelig det er latterligt at jeg ikke kan kopiere f.eks. DoD over på iPod eller MiniDisc, jeg har da for fanden betalt for den!! Det er der sgudda ikke noget pladeselskab der skal bestemme!!
|
20-05-2005 17:43
|
|
|
|
stenaldermand
Debat: 290 indlæg
Fortolkeren: 2 indlæg
Medlem siden: 14-06-2004
|
Jep.. Det med DoD irreterede også mig... Og så var det jeg downloade alle numrene, og lagde dem ned på mini disc..
Og det mener jeg er helt okay da jeg har den stående på hylden alligevel...
Synes også det er for dårligt af dem som der laver cd'er der ikke kan afspilles i en computer... Der er personer som kun kan afspille cd'er gennem den.. Men der er selvfølgelig en god måde at sikre de ikke bliver kopirede..
|
25-05-2005 12:06
|
|
|
|
Tailgunner
Debat: 51 indlæg
Fortolkeren: 7 indlæg
Medlem siden: 04-04-2005
|
Jeg er - ret selvmodsigende - 100% for, selv om jeg også betragter det som cybertyveri. Iron Maiden sulter ikke hvis jeg for eksempel uploader noget sjældent/obskurt som I alle kan nyde godt af. Dave Murray udtalte engang til Metalized at han synes det var helt fint med bootlegs. Og hvad er netop fx et bootleg uden en eller anden grad af tyveri et eller andet sted fra? Folk der er så ilde stedt at de ikke har råd til studiealbums'ene kan jeg ikke klandre for at downloade tracks. Et liv uden Maiden må virkelig være fattigt. Men moralsk set er der ingen tvivl om, at det er tyveri. Jeg downloader selv interessante ting, som jeg ikke umiddelbart kan skaffe, og når så jeg får nallerne i originalerne, sletter jeg filerne. Samler-genet fornægter sig ikke! Der er bare ting som man ikke kan skaffe, for eksempel har jeg downloadet 3 hele polske gigs (har ikke linket mere, beklager!), og jeg sover udmærket om natten.
Pisse god diskussion, denne her.
|
25-05-2005 18:20
|
|
|
|
Sinuhe
Debat: 38 indlæg
Fortolkeren: 1 indlæg
Medlem siden: 28-04-2004
|
Quote: Tailgunner Jeg er - ret selvmodsigende - 100% for, selv om jeg også betragter det som cybertyveri. Iron Maiden sulter ikke hvis jeg for eksempel uploader noget sjældent/obskurt som I alle kan nyde godt af. Dave Murray udtalte engang til Metalized at han synes det var helt fint med bootlegs. Og hvad er netop fx et bootleg uden en eller anden grad af tyveri et eller andet sted fra? Folk der er så ilde stedt at de ikke har råd til studiealbums'ene kan jeg ikke klandre for at downloade tracks. Et liv uden Maiden må virkelig være fattigt. Men moralsk set er der ingen tvivl om, at det er tyveri. Jeg downloader selv interessante ting, som jeg ikke umiddelbart kan skaffe, og når så jeg får nallerne i originalerne, sletter jeg filerne. Samler-genet fornægter sig ikke! Der er bare ting som man ikke kan skaffe, for eksempel har jeg downloadet 3 hele polske gigs (har ikke linket mere, beklager!), og jeg sover udmærket om natten.
Pisse god diskussion, denne her.
Jeg er helt enig med dig. Hvis der er tale om sjældne numre eller koncerter som aldrig har en levende chance for at blive udgivet, så kan jeg også godt finde på det. Og ja, jeg må også medgive at det vil kunne tolkes som tyveri.
Det jeg mente var folk der bare downloader revl og krat som de vil kunne gå ned i FONA og købe. Den eneste grund til at de stjæler det, og ikke et franskbrød i Brugsen, er at de ikke skal se nogen i øjnene eller snige sig ud af en butik. Næ, man kan gøre det hjemmefra og det er dejligt upersonligt bare at klikke på en mus. Derfor tror jeg det er så udbredt. For jeg kan ikke se forskellen på at downloade en cd fra nettet og stjæle den i FONA. Tilbage står du med en CD du ikke har betalt for!
|
26-05-2005 12:07
|
|
|
|
Great Dane
Debat: 1087 indlæg
Fortolkeren: 0 indlæg
Medlem siden: 05-03-2004
|
Quote: Sinuhe
Jeg er helt enig med dig. Hvis der er tale om sjældne numre eller koncerter som aldrig har en levende chance for at blive udgivet, så kan jeg også godt finde på det. Og ja, jeg må også medgive at det vil kunne tolkes som tyveri.
Det jeg mente var folk der bare downloader revl og krat som de vil kunne gå ned i FONA og købe. Den eneste grund til at de stjæler det, og ikke et franskbrød i Brugsen, er at de ikke skal se nogen i øjnene eller snige sig ud af en butik. Næ, man kan gøre det hjemmefra og det er dejligt upersonligt bare at klikke på en mus. Derfor tror jeg det er så udbredt. For jeg kan ikke se forskellen på at downloade en cd fra nettet og stjæle den i FONA. Tilbage står du med en CD du ikke har betalt for!
PRÆCIS!!!!
|
26-05-2005 12:22
|
|
|
|
lilleadam
Debat: 40 indlæg
Fortolkeren: 3 indlæg
Medlem siden: 03-05-2005
|
Quote: Sinuhe
Jeg er helt enig med dig. Hvis der er tale om sjældne numre eller koncerter som aldrig har en levende chance for at blive udgivet, så kan jeg også godt finde på det. Og ja, jeg må også medgive at det vil kunne tolkes som tyveri.
Det jeg mente var folk der bare downloader revl og krat som de vil kunne gå ned i FONA og købe. Den eneste grund til at de stjæler det, og ikke et franskbrød i Brugsen, er at de ikke skal se nogen i øjnene eller snige sig ud af en butik. Næ, man kan gøre det hjemmefra og det er dejligt upersonligt bare at klikke på en mus. Derfor tror jeg det er så udbredt. For jeg kan ikke se forskellen på at downloade en cd fra nettet og stjæle den i FONA. Tilbage står du med en CD du ikke har betalt for!
Der er nu alligevel en forskel på at stjæle franskbrødet i brugsen og at downloade copyrightet musik. I hvert fald i nogle situationer.
Pladeselskabet lider nemlig kun et tab, hvis det er tilfældet at du faktisk VILLE have købt pladen, hvis det ikke havde været muligt for dig at downloade den. Og selvom jeg tror at dette gør sig gældende i mange situationer, mener jeg at der er undtagelser.
Hvis du fx har et stramt budget og derfor har lagt dig fast på et maxbeløb du må bruge på plader hver måned, og du har opbrugt beløbet, er der ikke længere tale om at pladeselskabet går glip af en indtægt. Der ville nemlig heller ikke have været nogen indtægt, hvis der ikke fandtes downloads. Til forskel fra at stjæle supermarkedets brød, har pladeselskabet heller ikke mistet en genstand, der har kostet penge at fremstille. Med andre ord får pladeselskabet stadig præcis den samme bid af kagen som de hele ellers ville have fået. Kagen er bare blevet større, og du har fået noget af den...
Tyveri er jo kun problematisk når der er et offer, dvs nogen, der mister noget. Så hvis pladeselskabet ikke går glip af en indtægt, kan det efter min mening slet ikke betragtes som tyveri, eftersom der ikke er noget offer.
En ting skal dog lige bemærkes: Dette betyder ikke at vi er berettigede til at downloade alt det vi vil. Kun at vi må downloade hvis vi er sikre på at det ikke ændrer på det samlede beløb vi ellers ville have smidt efter pladebranchen. Og hvornår vi kan være sikre på det, er selvsagt et svært spørgsmål. Som jeg ser det, er det op til hver enkelt at afgøre det, og det kræver naturligvis en høj grad af selvdiciplin, ikke at misbruge dette argument.
Jeg forestiller mig at du (eller andre) ville komme med følgende indvending: Man kunne jo altid tage et ekstra job og dermed tjene flere penge at købe plader for. Dette skal naturligvis tages med i betragtning. Kun i den situation hvor man kan siges at være sikker på at man ikke ville have taget et ekstra job, kan det forsvares at man downloader. Her gælder selvfølgelig de samme høje krav til ens selvdiciplin. Jeg mener selv at jeg er i stand til at foretage en fornuftig vurdering. Er du?
|
29-05-2005 20:57
|
|
|
|
Sinuhe
Debat: 38 indlæg
Fortolkeren: 1 indlæg
Medlem siden: 28-04-2004
|
Quote: lilleadam
Der er nu alligevel en forskel på at stjæle franskbrødet i brugsen og at downloade copyrightet musik. I hvert fald i nogle situationer.
Pladeselskabet lider nemlig kun et tab, hvis det er tilfældet at du faktisk VILLE have købt pladen, hvis det ikke havde været muligt for dig at downloade den. Og selvom jeg tror at dette gør sig gældende i mange situationer, mener jeg at der er undtagelser.
Hvis du fx har et stramt budget og derfor har lagt dig fast på et maxbeløb du må bruge på plader hver måned, og du har opbrugt beløbet, er der ikke længere tale om at pladeselskabet går glip af en indtægt. Der ville nemlig heller ikke have været nogen indtægt, hvis der ikke fandtes downloads. Til forskel fra at stjæle supermarkedets brød, har pladeselskabet heller ikke mistet en genstand, der har kostet penge at fremstille. Med andre ord får pladeselskabet stadig præcis den samme bid af kagen som de hele ellers ville have fået. Kagen er bare blevet større, og du har fået noget af den...
Tyveri er jo kun problematisk når der er et offer, dvs nogen, der mister noget. Så hvis pladeselskabet ikke går glip af en indtægt, kan det efter min mening slet ikke betragtes som tyveri, eftersom der ikke er noget offer.
En ting skal dog lige bemærkes: Dette betyder ikke at vi er berettigede til at downloade alt det vi vil. Kun at vi må downloade hvis vi er sikre på at det ikke ændrer på det samlede beløb vi ellers ville have smidt efter pladebranchen. Og hvornår vi kan være sikre på det, er selvsagt et svært spørgsmål. Som jeg ser det, er det op til hver enkelt at afgøre det, og det kræver naturligvis en høj grad af selvdiciplin, ikke at misbruge dette argument.
Jeg forestiller mig at du (eller andre) ville komme med følgende indvending: Man kunne jo altid tage et ekstra job og dermed tjene flere penge at købe plader for. Dette skal naturligvis tages med i betragtning. Kun i den situation hvor man kan siges at være sikker på at man ikke ville have taget et ekstra job, kan det forsvares at man downloader. Her gælder selvfølgelig de samme høje krav til ens selvdiciplin. Jeg mener selv at jeg er i stand til at foretage en fornuftig vurdering. Er du?
Ja, det mener jeg at jeg er, og jeg har foretaget den vurdering at jeg ikke gør det. Mht. at man godt må stjæle hvis man ikke har råd til det, så synes jeg vi er ved at komme lidt langt ud. Loven siger at pladeselskaberne har copyright på materialet og de ejer det derfor.
Det kan man så synes om, hvad man vil, men det er landets lov. Så mener du altså at man kan lave sin egen alternative "moralske" lov der hedder at det er i orden hvis man ikke har råd og ikke ville have købt den ellers. Næh, det ville man vel ikke hvis man kan downloade den, så er der jo ingen grund til at købe den.
Jeg fastholder at grunden til at mange gør det, er fordi det er så nemt! Man skal ikke forholde sig fysisk til det man stjæler eller dem man stjæler fra. Og man kan så sidde derhjemme og lave sin egne moralske retfærdiggørelse af det. Læg venligst mærke til at jeg ikke forholder mig til om det er rigtigt eller forkert at downloade, jeg vil bare gerne have at folk kalder det ved sit rigtige navn, nemlig tyveri! Man tilegner sig noget som tilhører andre uden lov, derfor er det at stjæle.
Om man så vil være tyv, det må være op til den enkelte, det er det jo også når man stjæler i butikker, går over for rødt etc.
|
30-05-2005 11:25
|
|
|
|
Great Dane
Debat: 1087 indlæg
Fortolkeren: 0 indlæg
Medlem siden: 05-03-2004
|
Jeg synes godt nok du bevæger dig ud på tynd is, lilleadam.
Hvis en brugtvognshandler har haft en bil stående i 10 år som han ikke kan sælge, så er det ok at stjæle den, fordi han ikke går glip af en indtægt? Er det der vi er ude? Visse mennesker, som dig, synes det er ok at stjæle musik på nettet og kan simpelthen ikke se det forkerte i det. Andre synes tilgengæld det er helt i orden at slå et andet menneske til lirekassemand og kan heller ikke se det forkerte i det, ligesom en pædofil også synes det helt ok at pille ved små drenge, for børnene kan jo lide det og tager derfor ikke skade. På den måde kan vi hver især skide på alt hvad der hedder lovgivning og moralsk adfærd og leve efter vores eget lille regelsæt, og så bliver her fandme sjovt at være, ikke?
Det passer jo ikke at pladeselskaberne ikke går glip af en indtægt. Læs hvad jeg har skrevet tidligere.......Intet kan retfærdiggøre at du stjæler musik. Uanset hvor meget du vender og drejer den. Du gør det fordi du kan og fordi du med stor sandsynlighed ikke skal stå til regnskab for dine handlinger.
|
30-05-2005 12:49
|
|
|
|
Henrik
Debat: 91 indlæg
Fortolkeren: 1 indlæg
Medlem siden: 07-01-2004
|
Quote: Great Dane Jeg synes godt nok du bevæger dig ud på tynd is, lilleadam.
Hvis en brugtvognshandler har haft en bil stående i 10 år som han ikke kan sælge, så er det ok at stjæle den, fordi han ikke går glip af en indtægt? Er det der vi er ude? Visse mennesker, som dig, synes det er ok at stjæle musik på nettet og kan simpelthen ikke se det forkerte i det. Andre synes tilgengæld det er helt i orden at slå et andet menneske til lirekassemand og kan heller ikke se det forkerte i det, ligesom en pædofil også synes det helt ok at pille ved små drenge, for børnene kan jo lide det og tager derfor ikke skade. På den måde kan vi hver især skide på alt hvad der hedder lovgivning og moralsk adfærd og leve efter vores eget lille regelsæt, og så bliver her fandme sjovt at være, ikke?
Det passer jo ikke at pladeselskaberne ikke går glip af en indtægt. Læs hvad jeg har skrevet tidligere.......Intet kan retfærdiggøre at du stjæler musik. Uanset hvor meget du vender og drejer den. Du gør det fordi du kan og fordi du med stor sandsynlighed ikke skal stå til regnskab for dine handlinger.
måske lidt drastisk at samligne ham med pedofile ?
|
02-06-2005 22:19
|
|
|
|
Great Dane
Debat: 1087 indlæg
Fortolkeren: 0 indlæg
Medlem siden: 05-03-2004
|
Ja, det er måske lidt drastisk at hive pædofile med i diskutionen, men ikke destromindre synes jeg det understreger min pointe rimelig godt. Og jeg sammenligner bestemt ikke Lilleadam med en pædofil. Pædofile er de usleste "mennesker" i verden og kunne jeg slippe afsted med det pløkkede jeg gerne knoppen af dem allesammen, og den form for afsky har jeg bestemt ikke over for dem som downloader musik. Mange af mine venner gør det......
|
03-06-2005 10:04
|
|
|
|
lilleadam
Debat: 40 indlæg
Fortolkeren: 3 indlæg
Medlem siden: 03-05-2005
|
Godt at se at debatten kører. Undskyld at mit svar kommer så sent, men jeg har haft travlt med eksamen. Jeg vil her forsøge at svare på både Great Danes og Sinuhes svar.
En af de ting i begge diskuterer er moralske love. Ja, jeg mener faktisk at man kan lave sine egne "moralske love". Ikke bare kan man, man bør også efter min mening. Ud over det tror jeg de fleste vil være enige med mig, hvis de tænker lidt over det. Overvej følgende eksempler, der efter min mening viser at de positive love ikke altid er retfærdige og at man derfor bør tage moralsk stilling til dem:
I tyskland i 40'erne var det juridisk tilladt at forskelsbehandle racistisk og bødlerne i kz-lejrene gjorde bare deres job.
I Nigeria i dag, er det lovligt at stene kvinder til døde på grund af utroskab.
Begge disse eksempler er efter min mening situationer hvor den vedtagne lov er stærkt uretfærdig og man derfor er berettiget til at afvige fra den. Dette betyder ikke at man må bryde alle love, blot at det er vigtigt at man overvejer sine handlinger inden man foretager dem. At noget er henholdsvis lovligt eller ulovligt er ikke begrundelse nok i sig selv. Der findes også lovlige handlinger, som efter min mening er moralsk forkerte, eksempelvis at købe produkter man ved er produceret af børnearbejdere. Heldigvis er det således at de fleste juridiske love er blevet til efter grundige (moralske) overvejelser, hvorfor de fleste love bør overholdes efter min mening.
Når G.D siger at han har lyst til at pløkke knoppen af alle de pædofile, siger det netop noget om at han selv er villig til at bryde loven for det han finder moralsk rigtigt. Forskellen er at jeg som udgangspunkt mener at man skal undgå handlinger der skader andre, hvilket bringer mig frem til min næste pointe.
Jeg taler ikke om at alle former for downloads er i orden. Slet ikke! Jeg har nævnt et eksempel på en situation hvor det netop er tilfældet at pladebranchen IKKE går glip af en indtægt. Derfor er mange af jeres analogier ramt lidt ved siden af;
brugtvognsforhandleren mister en genstand der har haft en produktionsomkostning, (i dette tilfælde en indkøbspris) på samme måde som hvis man stjal en cd. Derfor er det naturligvis ikke tilladt at stjæle bilen.
At slå folk til lirekassemand er altid ensbetydende med at skade nogen, nemlig den som bliver tævet.
Pædofile kan heller ikke siges ikke at skade nogen. Det kan da godt være at de påstår at børnene ikke tager skade og at de gerne vil. Men det bliver det ikke sandt af. Ingen mennesker der sætter sig den mindste smule ind i psykologi, kan være i tvivl om at det er yderst traumatiserende for et barn at blive udsat for den slags overgreb. Derfor følger det heller ike af mit synspunkt at jeg forsvarer pædofili.
Sinuhe nævner også et eksempel på en situation hvor han mener det er op til folk selv at vælge om de vil følge loven. Nemlig at gå over for rødt. Det er ifølge færselsloven ulovligt at gå over for rødt. Alligevel mener mange af os (jeg gør i hvert fald) at det i mange situationer kan være helt i orden at gøre det alligevel. Eksempelvis hvis der ingen biler er i nærheden, ingen børn er, som kunne tage ved lære af en osv.
Dette viser en vigtig ting: Vi handler normalt i overensstemmelse med lovens intention og ikke i overensstemmelse med dens ordlyd. Faktisk er der også juridisk belæg for at betragte loven på denne måde. Man kan blive frikendt for at overtræde lovens ordlyd, hvis man har har handlet i overensstemmelse med dens intention og man kan blive dømt for at overtræde dens intention, selvom man ikke har handlet i strid med dens ordlyd. Et eksempel på dette er at man i sin tid dømte en række selskabstømmere med tilbagevirkende kraft, selvom de havde funde et "hul" i skattelovgivningen, og derfor ikke direkte havde overtrådt loven. De havde derimod handlet i strid med lovens intention om at det er forkert at tømme statskassen ned i egne lommer.
Nu kommer min pointe: Intentionen bag copyright på musik og lovgivning imod fildeling er at sikre pladebranchen mod at miste indtægter. Mit argument går netop ud på at vise at der kan tænkes situationer hvor man kan dele musikfiler uden at handle i strid med den intention. Det er KUN i de tilfælde at jeg har argumenteret for fildeling.
Læg mærke til hvordan jeg har ændret mit synspunkt i forhold til mit første indlæg. Der forsøgte jeg at forsvare fildeling helt generelt. Da jeg blev gjort opmærksom på at der var empirisk belæg for at pladebranchen faktisk har mistet penge på grund af fildeling, valgte jeg derfor også at modificere mit synspunkt til kun at gælde under særlige omstændigheder. Derfor er det også vigtigt at kritiserer det på det grundlag og ikke som om jeg accepterer fildeling i det hele taget.
Som jeg ser det, er der derfor kun to muligheder for at afvise mit synspunkt:
Enten kan man argumentere for at der skulle være andre grunde til at man ikke må downloade end hensynet til pladebranchens omsætning.
Eller man kan argumentere for at de situationer hvor det ifølge mit synspunkt er legitimt at downloade, er yderst sjældne, eller umuligt at diskriminere fra situationer hvor det ikke er legitimt, og at man derfor bør lade helt være for at være på den sikre side.
Med hensyn til det sidste: Jeg ser det ikke som et problem at det kun gør sig gældende i sjældne tilfælde. Og desuden mener jeg at man er i stand til at foretage vurderingen, selvom det som sagt kræver stor selvdiciplin ikke at misbruge argumentet.
Med hensyn til det første, kan jeg ikke se hvad det skulle være. Men jeg er naturligvis åben over for argumenter fra jeres side.
Jeg håber i vil tage jer tid til at vurdere mine argumenter og jeg glæder mig til at høre jeres svar.
|
04-06-2005 15:35
|
|
|
|
Tailgunner
Debat: 51 indlæg
Fortolkeren: 7 indlæg
Medlem siden: 04-04-2005
|
Jeg har læst det hele her, og det bliver mere og mere interessant.
En hypotetisk situation, jeg har tænkt over nogle gange: hvis man køber en ny CD, fx den nye med Bruce (lovligt!), brænder en "sikkerhedskopi" til sig selv, til fx bilstereoen eller hvad det nu er (lovligt!), og så låner denne brændte CD ud til en person, på tidsubestemt basis (lovligt?) - er der så foregået noget ulovligt?
I praksis har man udstyret manden med en piratkopi, men det forhold at man bare siger "aflevér den tilbage når du vil", har man så ikke ret beset sin sti ren? Og jeg mener i princippet også moralsk, ikke bare juridisk. Det kan jo godtgøres at man har originalen, og hvad man låner ud til folk kan vel ikke rage nogen.
|
05-06-2005 13:19
|
|
|
|
Sinuhe
Debat: 38 indlæg
Fortolkeren: 1 indlæg
Medlem siden: 28-04-2004
|
Først og fremmest: Lilleadam, fantastisk godt argumenteret indlæg, det er en fornøjelse at læse, selvom jeg ikke er helt enig
Men vi er da ved at nærme os hinanden. Jeg ved godt at der er forskel på at overholde lovens bogstav og lovens intention, men det er bare ikke altid at der er en forskel. Det mener jeg f.eks. ikke der er her. Der er så at sige ikke plads til fortolkning. Hvis du downloader noget du ikke har betalt for, så er det ulovligt, punktum!
Jeg er helt med på at den højeste dommer altid er ens egen moral. Man er altid nødt til at gøre op med sig selv, om en given lov er værd at bryde, fordi ens samvittighed byder en at gøre det. Man skal så bare være klar over at der er nogle konsekvenser. Hvis du kigger tilbage, så vil du også se at jeg ikke har forholdt mig til det moralske, men blot sagt, at det at downloade er at sammenligne med at stjæle et franskbrød hos bageren. Om man vil gøre det, er op til den enkelte, man skal bare ikke kalde det noget andet.
Så det er måske to forskellige ting vi taler om?
Du har ret mht. det med at blæse knoppen af nogen, sådan opererer vi ikke i et retssamfund. Ikke at jeg ikke selv ville få lyst til det, hvis det var mine børn, men så ville jeg også være klar til at gå i fængsel for det, for det er i princippet lige så forkert.
Og det passer jo ikke at pladeselskaberne ikke har udgifter til musik, er du klar over hvad de bruger på markedsføring? Ikke at jeg synes det er synd for dem, eller noget, men de er altså producenter der skal leve, ligesom bageren eller slagteren er det!!
|
07-06-2005 10:26
|
|
|
|
Great Dane
Debat: 1087 indlæg
Fortolkeren: 0 indlæg
Medlem siden: 05-03-2004
|
For det første. Uanset hvor meget jeg til tider kan have lyst til at pløkke knoppen af nogle af samfundets mest utilpassede individer, ville jeg aldrig gøre det. Det er en talemåde der skal understrege min afsky overfor disse mennesker.
Du er inde på at man kan overtræde visse lovgivelser, hvis man etisk føler det er korrekt. Det giver jeg dig ret i. Jeg ville til hver en tid stjæle en bil hvis min handling kunne rede et andet menneskes liv. Ja jeg går også over for rødt når der ikke kommer biler, eller kører uden cykellygter efter mørkets frembrud. Kørt uden sikkerhedssele i min bil og andre lignende småforseelser. For i disse situationer er der jo netop kun tale om småforseelser, og ikke en alvorlig lovovertrædelse som koster pladeselskaberne millioner af kroner, og i værste/bedste fald kan ende med en bøde til synderen som vil sætte ham i gæld resten af livet.
Jeg står fast ved min holdning, intet - intet kan retfærdiggøre at du downloader musik. Samme holdning har den mand som sidder 40 timer om ugen og forsøger at få skovlen under dig og alle de andre
|
07-06-2005 17:07
|
|
|
|
Gå til toppen af siden
Tilbage til emneoversigten
Hvis du er logget ind kan du tilføje svar til denne debat
|